Снимка Muslim Shirzad, Туитър, архивПродължава напрегнатата ситуация в Афганистан след завземането

...
Снимка Muslim Shirzad, Туитър, архивПродължава напрегнатата ситуация в Афганистан след завземането
Коментари Харесай

Протест срещу талибаните в Кабул бе прекъснат със стрелба от самите тях

Снимка Muslim Shirzad, Туитър, списък

Продължава напрегнатата обстановка в Афганистан след завземането на страната от талибаните. Днес те стреляха във въздуха в Кабул, с цел да разпилян протестна проява против жестоките им репресии в Панджшер и намесата на Пакистан, считан за техен непосредствен съдружник, заяви Българска телеграфна агенция.

Близо 70 афганистанци, множеството дами, се бяха събрали пред посолството на Пакистан, държаха плакати и скандираха лозунги против Исламабад. Талибански бойци, ситуирани в региона, бързо ги разпръснаха с изстрели във въздуха.

Организация на обединените нации насочи апел за увеличение на помощта за Афганистан и предизвести, че в страната назрява филантропична злополука

" Афганистанските дами желаят страната им да е свободна. Уморени сме. Уморени сме от това, че Пакистан обстрелва Панджшер, изтощени сме да чакаме на летището ", съобщи за Агенция Франс Прес една от демонстрантките - Сара Фахим от провинция Каписа близо до Панджшер, североизточно от Кабул.

" Колко време ще трае това, по кое време ще бъдат чути гласовете ни? Защо интернационалната общественост си мълчи, щом вижда по какъв начин биват убивани толкоз хора? ", добави тя.

Талибаните не престават консултациите за сформиране на държавно управление, откакто взеха властта на 15 август. Малки демонстрации против тях се състояха в Кабул, Херат и други градове. В тях се включиха по-специално дами с претенции талибаните да не ги изключват от общественото пространство, откакто по време на бруталното си ръководство през 90-те им бяха забранили да учат и да излизат сами на открито.

Внезапното завръщане на талибаните на власт провокира през последните седмици напор на хора към летището в Кабул, откъдето десетки хиляди афганистанци избягаха към този момент от страната. Долината Панджшер е последното огнище на съпротивата против фундаменталисткото ислямистко придвижване, което обаче твърди, че е превзело и този район, получавайки цялостен надзор над страната.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР